Antara cara termudah membuat persediaan perkahwinan Melayu ialah dengan membeli ebook panduan persediaan perkahwinan. Memandangkan ebook perkahwinan Melayu memang dijual di Malaysia, maka saya ingin berkongsi dengan anda bagaimana membuat persediaan perkahwinan Melayu.

Perkahwinan Melayu seperti perkahwinan kaum lain, package perkahwinan yang berpatutan akan menjadi pelengkap kemeriahan perkahwinan Melayu. Sila baca kandungan seterusnya untuk mengetahui idea-idea  yang berkaitan.

Perkahwinan Melayu sememangnya kaya dengan budaya serta adat resam perkahwinan. Antaranya adalah adat perkahwinan Melayu yang sehingga kini menjadi tradisi serta turun temurun sejak dahulu kala lagi. Setiap golongan mempunyai gaya adat tersendiri dalam menjayakan majlis perkahwinan Melayu.

Perkahwinan Melayu dari sudut Islam adalah merupakan satu ibadah dan merupakan satu perbuatan yang murni. Perkahwinan itu harus dilaksanakan dengan sempurna mengikut peraturan-peraturan yang telah ditetapkan. Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud “Apabila berkahwin seseorang itu, maka sempurnalah separuh agamanya, maka hendaklah ia bertaqwa kepada Allah S.W.T untuk selebihnya”.

Perkahwinan atau nikah menurut bahasa ialah berkumpul dan bercampur. Menurut istilah syarak pula ialah Ijab dan Qabul (‘aqad) yang menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah, menurut peraturan yang ditentukan oleh Islam. Perkataan zawaj digunakan di dalam al-Quran bermaksud pasangan dalam penggunaannya perkataan ini bermaksud perkahwinan Allah s.w.t. menjadikan manusia itu berpasang-pasangan, menghalalkan perkahwinan dan mengharamkan zina.

Ciri-ciri bakal suami

    -beriman & bertaqwa kepada Allah s.w.t

    -bertanggungjawab terhadap semua benda

    -memiliki akhlak-akhlak yang terpuji

    -berilmu agama agar dapat membimbing bakal isteri dan anak-anak ke jalan yang benar

    -tidak berpenyakit yang berat seperti gila, AIDS dan sebagainya

    -rajin berusaha untuk kebaikan rumahtangga seperti mencari rezeki yang halal untuk kebahagiaan keluarga.

Ciri-ciri bakal isteri

    -beriman & solehah

    -rupa paras yang sedap mata memandang, dapat menyejukkan hati suami

    -memiliki akhlak-akhlak yang terpuji

    -menentukan mas kahwin yang rendah

    -wanita yang subur

    -masih dara

    -berasal dari keturunan yang baik

    -bukan keturunan terdekat

    -tidak memandang harta semata-mata

Belanja perkahwinan Melayu pada zaman sekarang bukanya murah, duit hantaran perkahwinan sahaja sudah mencecah sehingga RM10,00. Belum campur duit belanja kenduri, hantaran perkahwinan, sewa pelamin, upah mak andam, foto perkahwinan, kad kahwin, bunga telur, cincin kahwin, sewa kanopi, catering, dan lain-lain sebagainya. Pendek kata, dicampur-campur semua sampai beribu-ribu ringgit RM nya.

Perkahwinan Melayu seperti yang kita semua maklum, tugas dan kewajipan kita adalah merancang dan berusaha, Allah SWT akan menentukan kejayaan kita. Harus kita ingat bahawa gagal merancang bererti merancang untuk gagal

Dengan panduan yang bernas dan dinamik menerusi ebook Perancangan Perkahwinan. Tips Sebelum kahwin, Semasa kahwin dan Selepas Kahwin, dapat membantu anda untuk membuat perancangan perkahwinan awal.

 

Download Ebook Percuma Sekarang !

Masukan nama dan alamat email anda.

Recent Posts